Absolvent FSV o své práci v Komerční bance a o flákačství českých vysokoškoláků

12. 1. 2017 Autor: Rubrika: Rozhovor žádné komentáře

Práce v bance může být i kreativní. Alespoň ji tak označuje Andrej Dudík z oddělení risk managementu. Do Komerční banky nastoupil v roce 2009 a i po letech mluví o svém zaměstnání s velkým nadšením.

Vývojář modelů úvěrových ztrát si dobře uvědomuje, že si běžný člověk dokáže jen těžko představit, co je náplní jeho práce. UKáčko.cz se to rozhodlo zjistit. Kromě zaměstnání jsme se s absolventem Institutu ekonomických studií na FSV bavili také o tom, jak univerzita připraví člověka na profesní život a v čem české školství zaostává.

Co je náplní vaší práce?

Mgr. Andrej Dudík (33) pochází ze Slovenska. Na UK vystudoval obor Ekonomická teorie na Institutu ekonomických studií FSV. Do Komerční banky nastoupil ihned po dokončení magisterského studia. Začínal na pozici analytika kreditního rizika. Nyní má na starost vypracování modelů úvěrových ztrát.

Pracuji na vývoji a udržování modelů, kterými se hodnotí klienti. Modely, které dělám já, jsou statistické modely ztrát. Ty modely se všeobecně zabývají tím, co se stane, když klient přestane platit, kdy to nastane a kolik bude banka tratit.

Modely, které děláme, jsou definovány regulací, která se snaží docílit toho, aby banky byly v každém okamžiku solventní. Takže pokud budu dělat svojí práci dobře, banka by se neměla dopustit nějakého přehmatu z hlediska rizika.

Takže musíte předvídat, co se bude dít.

Má to v sobě nějaký prvek předvídání, ale spíš je důležité vědět, co se právě děje. Hlavní role risku je neustále zjišťovat, jak na tom banka je.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Přijdu do práce, sednu za počítač a začnu se věnovat svým věcem. Samozřejmě pracuji s dalšími lidmi, absolvujeme porady, každopádně je to práce, která je do velké míry individuální. Je tam stabilní pracovní doba, ale jinak je pracovní čas volný. Pokud zpracovávám nějaký model, tak mám práci danou s výstupem v termínu dvou až tří měsíců. Do toho samozřejmě přichází další věci, jako je audit či oprava nefunkčních systémů. Každopádně jádro činnosti je nějaká dlouhodobější práce.

Co vás vedlo k tomu vydat se po této profesní dráze?

Když jsem ukončil školu, neměl jsem žádné zkušenosti s reálným zaměstnáním, když nepočítám nějaké nárazovky. Věděl jsem ale, že chci dělat něco zaměřené na matematiku, statistiku, na práci s daty. Absolvoval jsem různé pohovory, ale nakonec padla volba na Komerční banku. Týmy scoringu jsou standardní pro všechny banky, já se však zabývám konkrétně modely ztrát, což až tak standardní není. A je to práce skutečně tvořivá. Tu metodiku si totiž člověk vytváří sám.

V čem je vaše práce kreativní?

Je kreativní v tom smyslu, že člověk má nějaký systém, nějaké metody a potřebuje pomocí nich dosáhnout něčeho jiného. Musí to vyskládat tak, aby se nedopustil nějaké chyby, aby to dávalo smysl. Vyžaduje to přemýšlení a tvořivost určitého typu.

Co vás nejvíc lákalo na oboru bankovnictví?

Věděl jsem, co od toho mám očekávat, oba rodiče totiž jistý čas pracovali v bance. Bankovnictví vyžaduje nějaké technické analýzy, a to bylo to, co mě na tom nejvíc lákalo. Pokud chcete dělat práci technické povahy, banka je pro to skvělou příležitostí.

Naplňuje vás tato práce? Chtěl byste se případně v budoucnu posunout někam dál?

Práce mě baví. Důležitější ale je, že máme u nás dlouhodobě dobrý tým lidí a to jak kolegové, tak i vedení. To, co momentálně dělám, mi stále dává poměrně dobré intelektuální výzvy. Jakmile ten pocit přestanu mít, tak nad změnou začnu reálně uvažovat. Zatím je tohle pro mě to správné místo.

Do banky jste nastupoval jako čerstvý absolvent?

Ano.

Řekl byste, že je Komerční banka vstřícná k čerstvým absolventům? Zaměstnavatelům často vadí nedostatek praxe.

Co se týče mého oboru tak určitě. Když jsem nastupoval já v roce 2009, tak byla situace trošku jiná. Absolvoval jsem různé pohovory a všichni si hodně vybírali. V současnosti už to tak není. Když je někdo šikovný a rozumí základům a má dobré uvažování, rozhodně má šanci. Můj obor je technický. Nevím, zda by toto zaměstnání byla většina lidí z řad absolventů mého oboru ochotná či schopná dělat. Momentálně je tedy nedostatek lidí, kteří jsou schopni dělat nějakou technickou věc.

A vás osobně univerzita na to připravila dostatečně?

Ano. Konkrétně statistické předměty, i předměty, které se zabývají prací přímo ve statistických programech, tam byly – pokud si je člověk vybral. Takže, kdo chtěl, toho mohla škola připravit.

Myslíte si tedy, že absolventi vychází ze školy kvalitně připraveni?

Pokud chtějí. Největší problém českého vysokého školství je tolerance flákačství a práce na poloviční výkon. Do jisté míry jsem toho sám příkladem. Po velmi dobrém startu na bakalářském studiu jsem diplomovou práci dokončoval dost dlouho. Tohle je podle mě věc, která by se v jiných zemích netolerovala. Byl jsem na Erasmu, jeden semestr v Maastrichtu, a způsob, jakým ta škola vytěžovala studenty, mají velmi dobře nastavený. Studenti se musí věnovat studiu a přípravě třicet hodin týdně. Výsledky jsou potom někde jinde.

Takže univerzita v Maastrichtu produkuje podle vás úspěšnější absolventy?

Když srovnám ty nejlepší studenty z obou univerzit tak ne. Kdybychom se ale měli podívat na nějaký hrubý průměr, tak by z toho škola v Maastrichtu vycházela podle mě lépe právě proto, že studenty více zapřáhla. U nás jsou přednášky, na které se často nechodí, zkouškové, kdy se věci dohání – člověk tím často dokáže proplavat. Určitě to ale neplatí pro všechny obory.

Co byste vzkázal současným studentům IES na FSV?

Měli by využít, co škola dává. Lidí, kteří absolvují univerzitu, je každým rokem víc. Samotný diplom je základ. Zájemci o pracovní pozici budou muset ukázat něco víc. Škola jim to opravdu umožní. Je třeba to využít.

Simona Schröderová
Komerční banka je generálním partnerem sdružení UK media.



Napište komentář

Pište prosím slušně a k tématu článku! Odesláním komentáře souhlasíte s těmito pravidly diskuse, nevhodné příspěvky budou odstraněny. Pokud se Váš komentář neobjeví hned, neodesílejte jej znovu, z důvodu cachování se může Váš komentář objevit až s menší prodlevou po odeslání.