Gastronomický festival PřF nabídne hmyzí dezerty, molekulární kuchyni i tradiční asijská jídla

19. 6. 2013 Autor: Rubrika: Fakulty žádné komentáře

Cvrčci v karamelu, saranče v sezamovém trojobalu či tradiční japonské sushi. Takové pochutiny mohou okusit návštěvníci sobotního gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem. Přední odborníci přírodních věd se zde potkají s mistry asijské kuchyně.

První ročník festivalu Věda prochází žaludkem láká na propojení vědy a gastronomie. Návštěvníci si tak kromě ochutnávek všemožných pokrmů budou moci rozšířit i své vědomosti. „Budete si moci zasázet bylinky a přiblížíme vám geografii regionů, odkud tyto chutné ingredience pocházejí,“ přibližuje jednu z atrakcí festivalu Přírodovědecká fakulta na svých webových stránkách.

Na své si přijdou i vegetariáni

Věda prochází žaludkem

„Po celém areálu botanické zahrady najdete interaktivní stánky vědců a restaurací, u kterých vyzkoušíte své chuťové i čichové buňky,“ pokračuje. Koho nelákají masité pokrmy jako například steaky z lávových kamenů, přivítá nabídku vegetariánských jídel. Mezi takovými se představí například špenát z bršlice či akátové květy v těstíčku.

Ve sklenících a zahradách budou probíhat speciální komentované prohlídky, které se zaměří na rostliny používané v asijské kuchyni. Zájemci se tak dozví, co je to karambola či taramid. Vyzkoušet si budou moci i výrobu vlastního parfému a vonného oleje z tradičních asijských přísad jako jsou jasmínové květy, pačuli nebo zázvor.

Uvolněte se při čajovém obřadu

Součástí festivalu je i oddechová zóna, kde si kromě poslechu orientální hudby mohou návštěvníci vychutnat asijskou kávu a zúčastnit se orientálního čajového obřadu. Jako desert se zde budou servírovat dendrologické zákusky.

Vstup na celou akci je zdarma, za degustační menu zaplatí návštěvnící 200 Kč. Festival začíná v sobotu 22.6. ve 14:00 a končí ve 22:00. Vše se uskuteční v areálu Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.



Komentování tohoto článku momentálně není z technických důvodů možné.