„K4 nemá být in a sexy, ale autentická,“ říká šéf Studentské unie

10. 2. 2010 Autor: Rubrika: Názory 11 komentářů

Po přečtení článku od Vladimíra Tůmy mi to zkrátka nedalo. Při pohledu na rýpavou a nesmlouvavou kritiku jsem musel sepsat reakci z pozice někoho, kdo byl u výběrového řízení na provozovatele klubu a kdo je zasvěcen do způsobu a pozadí řízení K4.

K4

„Věci se mění, ale pomalu a přirozeně,“ nesouhlasí s kritikou klubu K4 předseda Studentské unie UK Slaven Elčić.

Foto: Matěj Vaněček (UKáčko.cz)

Rád bych upozornil, že tato reakce má pouze uvést obraz situace na pravou míru a doplnit některé sice opomenuté, ale velmi důležité detaily. O článku jsem věděl už pár dní před jeho zveřejněním. Měl obsahovat spoustu věcné kritiky a užitečných připomínek a tak jsem se těšil, že přihraje provozovatelům pár podnětů pro zlepšení jejich činnosti.

Musím říct, že v tomto ohledu jsem byl opravdu zklamán. Věcná kritika žádná, zato spousta prázdných frází doplněných sugestivně vybíranými fotkami bez jakékoliv výpovědní hodnoty.

Pan Tůma provozuje množství úspěšných podniků v Brně. To samo ještě nezakládá důvod k tomu, aby ve svém komentáři naprosto postrádal pokoru a respekt k jinému přístupu, než má ke kavárenské (klubové) činnosti on sám. Nakonec, vezměme si příklad populárních pražských podniků – Literární kavárna, Vice café, Indigo – jistě dokážete v řadě pokračovat sami.

Čtěte článek Vladimíra Tůmy

Tato zařízení mají něco společného: vyznačují se neuniformním prostředím, působí na zákazníka příjemným, uklidňujícím dojmem a mají osobitou atmosféru „domácké kavárny“. Neuspořádanost mohla být, jak vytýká pan Tůma, „in“ v 90. letech. Těmhle podnikům ale vůbec nejde o to být „in“, „out“, „trendy“ nebo „sexy“. Jsou prostě své, autentické a právě proto oblíbené. Necpěme Brno do Prahy, nepatří sem, stejně jako naopak.

Konečně, důvody, proč je K4 taková jaká jsou dva.

Ten první je jednoduchý – chtěli jsme to tak. Skutečně, při výběru provozovatele jsme brali ohled na mnohá kritéria, a jako jeden z nejdůležitějších byl vytyčen vstřícný přístup ke Studentské unii UK a ke studentům všeobecně. Který jiný provozovatel nechá zcela volně a zadarmo vystupovat studentské skupiny, divadla, bude hostit výstavy, čtení a podobné aktivity? Který provozovatel ukousne ze svého zisku a strpí uzavřenou společnost, i když ví, že kdyby nechal otevřeno, tak vydělá dvakrát víc?

Občerstvení na vánočním večírku SU UK

K4 není jen kavárnou, ale i prostorem pro kulturní a společenské akce. Na snímku vánoční večírek Studentské unie UK.

Foto: Anna Krýslová (UKáčko.cz)

Dalo práci takové lidi najít a doteď je to hodnota, kterou bodové osvětlení a sádrokartonové stropy nikdy nevyrovnají. A to že je na podlahách u stěn prach? Zdi staré 600 let se prostě drobí, s tím nic neuděláte. Také nutit kohokoliv, aby sám vytíral čtyři káčtyřkové sály třikrát denně, je prostě příliš.

Druhým důvodem jsou technické nedostatky, které souvisí s tím, že se vy, váš kávovar, lednička, pípa, podium i reproduktory nacházíte v prostorách historické, památkově chráněné budovy. Chcete si pověsit nad skříní obraz? Ulovte si potvrzení od šesti architektů a deseti památkářů! Stejně tak prostor zatím není zkolaudován na teplou kuchyni, a dokud se tak nestane, tak se vařit prostě nebude. Nabídka občerstvení se stále rozšiřuje, ale nejdřív se vyzkouší, jestli se daná věc uchytí a potom se teprve zavede ve větším. I to pivo jsem dnes dostal asi za 20 vteřin a ledově vychlazené. Věci se hýbou, ale pomalu a přirozeně.

Tím samozřejmě nechci říct, že nejsou věci, které bych K4 nemohl vytknout. Jsou a vytýkám, ale konstruktivně, a věcně. Ukážu na něco a řeknu – kluci, udělejte s tím něco. Z fráze „naprosto nevyužitá šance“ nevím, co mám změnit. Takže asi nic nezměním.

Slaven Elčić, předseda Studentské unie UKSLAVEN ELČIĆ
Autor je předsedou Studentské unie UK



(článek vyjadřuje názor autora)



Napište komentář

Pište prosím slušně a k tématu článku! Odesláním komentáře souhlasíte s těmito pravidly diskuse, nevhodné příspěvky budou odstraněny. Pokud se Váš komentář neobjeví hned, neodesílejte jej znovu, z důvodu cachování se může Váš komentář objevit až s menší prodlevou po odeslání.