Otevřený dopis rektorů premiérovi: Neplníte sliby

10. 6. 2017 Autor: Rubrika: Univerzita žádné komentáře

Česká konference rektorů poslala 8. června k rukám premiéra Bohuslava Sobotky otevřený dopis, ve kterém premiérovi a celé vládě připomíná sliby ohledně financování vysokého školství. Ty, které byly mnohokrát opakovány, ale nikdy na ně nedošlo. Pod dopisem je podepsaný Tomáš Zima, předseda České konference rektorů.

Dále jsou podepsáni rektoři veřejných a státních vysokých škol ČR Jaroslav Miller, Petr Konvalinka, Petr Noskievič, Tomáš Vaněk, Petr Štěpánek, Mikuláš Bek, Ladislav Havel, Jan Hančil, Jindřich Smetana, Ivo Medek, Miroslav Ludwig, Karel Melzoch, Jiří Balík, Zdeněk Kůs, Hana Machková, Kamil Kuča, Tomáš Machula, Jan Lata, Pavel Tuleja, Martin Balej, Miroslav Holeček, Petr Sáha, Václav Báča, Marek Vochozka a Josef Salač.

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás v souvislosti se schvalováním státního rozpočtu na rok 2018.

V průběhu celého funkčního období Vaší vlády se nám od Vás, od paní ministryně Valachové, stejně jako od předsedů dalších koaličních stran, dostávalo opakovaného ujištění, že sektor vysokého školství nebude opominut při navyšování rozpočtu MŠMT.

Bohužel, vážený pane premiére, musíme s politováním konstatovat, že jste své sliby nesplnil ani Vy, ani Vaši vládní kolegové.

Navzdory našim opakovaným upozorněním, že výdaje na školství ve výši stávajících 4 % HDP řadí naši zemi v rámci OECD (kde se průměr pohybuje na 5,2 %) ke státům s nejnižším podílem HDP vynakládaným na vzdělávání, došlo v období 2014 až 2016 namísto podpory a stabilizace k dalšímu dramatickému propadu právě v kapitole vysokého školství. Stalo se tak navíc navzdory pozitivnímu vývoji HDP.

Je ostudné, že celková výše ukazatele vysoké školy v Zákonu o státním rozpočtu se za Vaší vlády namísto slibovaného navýšení snížila o více než 5 %. Dovolujeme si Vás upozornit, že výdaje na jednoho financovaného studenta jsou nižší než v roce 2005!

Nebylo ani vyslyšeno naše varování, ž ambiciózní plány vlády v kvalitativní změnu hospodářské struktury (Průmysl 4.0) nejsou realizovatelné bez kvalitních a motivovaných vysokoškolských pedagogů. Naopak, zatímco státním zaměstnancům a pedagogům v základním a středním školství byly navýšeny mzdy, právě vysokoškolští učitelé na toto navýšení zatím stále čekají. Přetrvávání tohoto stavu ohrožuje stabilitu pedagogických sborů veřejných vysokých škol. Děje se tak navíc právě v době, kdy bychom rádi vyšli vstříc zvyšující se společenské poptávce po konkrétních vysokoškolsky vzdělaných odbornících, zejména učitelích, lékařích a technicích.

Dalším ze série zatím nesplněných slibů je navýšení stipendií studentů doktorandských studijních programů, jejichž objem 7.500,- K4 měsíčně, není již léta konkurenceschopný a ztrácíme tak nejlepší mozky ve prospěch zahraničních univerzit. Této cílové skupině bylo přitom slíbeno navýšení na dvojnásobek stávající částky.

Na závěr nemůžeme nezmínit slíbené navýšení prostředků institucionální podpory rozvoje výzkumných organizací. V této kapitole byl, na základě usn. vl. č. 477 ze dne 30. 5. 2016, plánován v období 2017 – 2019 meziroční nárůst prostředků 6, 11, resp. 9,98 %.

Vážený pane premiére,

V souvislosti se schvalováním státního rozpočtu na rok 2018 Vás důrazně žádáme o dodržení slibů podpory vysokého školství!

Děkujeme Vám

Celý dopis naleznete zde.

Napište komentář

Pište prosím slušně a k tématu článku! Odesláním komentáře souhlasíte s těmito pravidly diskuse, nevhodné příspěvky budou odstraněny. Pokud se Váš komentář neobjeví hned, neodesílejte jej znovu, z důvodu cachování se může Váš komentář objevit až s menší prodlevou po odeslání.