Nastupujete do prváku, nebo opouštíte byt a vaše kroky poprvé v životě směřují na vysokoškolské koleje? Takové okamžiky může (leckdy oprávněně) provázet strach z neznámého, případně jenom nervozita, jak to na kolejích funguje a jak to bude vypadat.
Fuj, ta polívka je přesolená. Ta omáčka se nedá jíst. A to maso je jako podrážka! Takové připomínky můžete často slyšet v některé z menz Univerzity Karlovy. Studenti se ovšem jen nerozčilují, někteří z nich naopak přemýšlejí, jak situaci zlepšit.
Objednat si jídlo v menzách Univerzity Karlovy je opět o něco jednodušší. Stačí k tomu mobilní telefon se systémem Android. Snadno si tak lze vybrat jídlo, ale i zjistit otevírací dobu jídelny nebo zůstatek na účtu.
Špatné vybavení, záchod na chodbě, netěsná okna nebo nepříjemný vrátný – na důvody těchto průvodních jevů kolejí UK jsme se ptali člena Rady Kolejí a menz Richarda Chudoby.
Na adresu univerzitních kolejí se čím dál častěji ozývá kritika. A to nejen ze strany českých a zahraničních studentů, ale i z řad členů Rady Kolejí a menz (KaM), která funguje jako dozorčí orgán vedení Kolejí a menz.
Jídlo v menze nemusí mít vždy podobu „univerzální hnědé omáčky“ s knedlíky. Přesvědčit o tom má i akce Týden saské kuchyně, která bude probíhat celý příští týden v menze 17. listopadu.