Už žádné instantní polévky nebo pizza do ruky. Na kurzu vás naučí vařit opravdová jídla

12. 4. 2016 Autor: Rubrika: Studentský život žádné komentáře

Jsme líní si uvařit, nemáme na to čas nebo to dokonce vůbec neumíme? Univerzita se už druhým rokem snaží změnit aspoň ten poslední mýtus o vysokoškolácích – organizuje kurzy vaření. Reportérka UKáčka.cz se vydala na jednu z lekcí, kde ke svému překvapení rovnou dostala vařečku do ruky.

Kurz vaření UKDorazila jsem na druhou ze tří kuchařských hodin a tak ještě před příchodem lektorky nenápadně zjišťuju, jak se účastníkům líbilo v kuchyňce minule. „Bylo to super, jen ty recepty mi přišly trochu zastaralé,“ dozvídám se a doufám, že to není až taková nuda, když přišli i na další hodinu. Studentka prvního ročníku magisterských mediálních studií na FSV se ale chlubí, že doma vyzkoušela kefírové řezy z minula a u rodičů zabodovala.

„Už se nám vaří cizrna,“ hlásí lektorka Dagmar Svěráková a prozrazuje nám, co budeme vařit dnes. „Budeme?!“ „Vyzkoušíte si to s námi, ne?“ usmívá se na mě. Z šestnácti přihlášených studentů totiž dnes tři nepřišli a všechno už je stejně nakoupené. Vyfasovali mě studenti prvního ročníku práv Nikola s Tomášem.

Ve skupině budoucí právníci převažují. O kurzu se dozvěděli z fakultního newsettleru: „Zkoušela jsem se přihlásit už minulý semestr, ale nestihla jsem kapacitu,“ prozradila jedna z nich. Několik kuchařek je z Přírodovědecké fakulty, jedinou dnešní dvojici tvoří pár z Fakulty tělesné výchovu a sportu. O vaření je velký zájem, ale jde realizovat s relativně malým počtem studentů. Možná by stálo za to pořádat ho více než dvakrát za rok.

Ještě před uvázáním zástěr nás čeká krátký teoretický výklad. „Dneska si zkusíme vypočítat bazální metabolismus, “ prozrazuje paní vedoucí. Zjišťujeme, kolik energie spotřebujeme jen ve spánku, při násobení různými koeficienty pro sedavé zaměstnání nebo sport získáváme hodnoty, které napovídají jak velký příjem energie je optimální – tehdy nepřibíráme ani nehubneme.

Večeře kurz vaření UKOficiální informace o kurzu avizují, že se mohou přihlásit různě zdatní studenti, včetně úplných začátečníků. Jako jeden z nich si dovolím nesouhlasit. Kdyby se v týmu sešli jen ti, kteří neumí nakrájet ani cibuli (jako já), tak neuvaří tři z pěti dnešních jídel. Vrhli jsme se na pečlivě připravené tácy s potravinami, které nám pomohly připravit dvě studentky zdravotnické školy v Nuslích, kde se kurz koná. Odpadl tak velký kus práce – vážení surovin. Bylo to skoro jako v televizním pořadu o vaření s tisícem porcelánových misek na lince!

Postupně ve čtyřech skupinkách připravujeme kompletní menu – cizrnovou polévku, květákový mozeček v paprikách a cibulovokuřecí kari. Nejnáročnější úkol představuje příprava kubánského pokrmu congri. Já jsem se vrhla na makovec (tam naštěstí nepatří „na jemno nakrájená cibulka“) s rozinkami a tvarohem – pečeme je jako muffiny. Dnešní recepty staromódní rozhodně nejsou!

A co studenty vedlo k tomu, aby se přihlásili? Vesměs se shodují, že se chtěli naučit něco nového a hlavně se pobavit. Jestli doma vaří? „Vůbec,“ směje se Tomáš a ostatní přitakávají. Po několika hodinách lítání kolem trouby a sporáku nás čeká už jen úklid a to nejlepší – společná večeře. Všichni si navzájem chválí své výtvory, příjemná atmosféra dokazuje, že kurz vaření je i skvělá příležitost k navazování nových přátelství. Komunikace s ostatními se nevyhnete, vždycky někdo hledá mléko nebo onu záludnou cibuli.

Kurz vaření pro studenty UK

  • Koná se jednou za semestr a sestává ze tří lekcí. Kapacita kurzu je přibližně dvacet studentů.
  • Lekce se konají už druhým rokem na půdě Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, kde lektorka Dagmar Svěráková vyučuje budoucí nutriční terapeutky a terapeuty.
  • Cena kurzu je 300 Kč.

Foto a text: Eliška Mainclová



Napište komentář

Pište prosím slušně a k tématu článku! Odesláním komentáře souhlasíte s těmito pravidly diskuse, nevhodné příspěvky budou odstraněny. Pokud se Váš komentář neobjeví hned, neodesílejte jej znovu, z důvodu cachování se může Váš komentář objevit až s menší prodlevou po odeslání.