V menze 17. listopadu příští týden zavoní saské speciality
Jídlo v menze nemusí mít vždy jen podobu „univerzální hnědé omáčky“ s knedlíky. Přesvědčit o tom má i akce Týden saské kuchyně na UK, která bude probíhat celý příští týden v menze 17. listopadu.
Studenti i veřejnost tam budou moci od 17. do 21. května ochutnat speciality saské kuchyně. Každý den si mohou vybrat ze dvou pokrmů, které podle originálních receptů připraví němečtí kuchaři ze Studentenwerk Dresden.
Ve speciálním týdenním menu návštěvníci najdou například selské maso na černém pivu s černým kořenem a petrželovými brambory či knedlíkem nebo zelnou roládu s dušeným zelím a bylinkovými brambory.
Díky těsnému sousedství Saska, druhé největší spolkové země Německa, s Českou republikou nejsou Čechům používané ingredience zcela neznámé, přesto jejich charakteristické sladění typické pro saskou kuchyni jistě gurmány překvapí.
Studenti UK za menu zaplatí 35,29 Kč, cena pro širokou veřejnost činí 72 Kč. K menze 17. listopadu se lze dostat od metra Nádraží Holešovice autobusem číslo 112 do zastávky Pelc-Tyrolka.
Týden saské kuchyně na UK
Pondělí 17. 5. 2010
Spreewaldský steak s opékanými bramborami a ledovým salátem
Saské maso na cibuli, brambory s petrželkou, červená řepaÚterý 18. 5. 2010
Sleďové filety paní domácí, brambory s petrželkou
Zelná roláda s dušeným zelím a bylinkovými bramboryStředa 19. 5. 2010
Radebergská vepřová roláda s brokolicí, petrželové brambory
Selské maso na černém pivu s černým kořenem, petrželové brambory nebo knedlíkČtvrtek 20. 5. 2010
Drážďanská svíčková pečeně s jablečným zelím, „Klöße“ nebo knedlík
Saské kuřecí maso s opečenými brambory a rajčatovým salátemPátek 21. 5. 2010
Tharandtský pstruh s nakládaným listovým salátem petrželovými brambory
Lausitzské mleté maso s okurkovým salátem v kopro-smetanové zálivceZdroj: KaM UK
Napište komentář